Galeri

İletişim

Mimaride Akustik Rapor ve Akustik Rapor Hakkında Bilinmesi Gerekenler

MİMARİDE AKUSTİK

                Akustik, ses dalgalarının oluşumunu, iletimini, etkilerini ve işitme ilgili konuları inceleten ve uygulama olanaklarını araştıran bir bilimdir.

                Mimari akustik ise; genel olarak yapılarda iyi akustik koşullarının sağlanmasını amaçlar. Bu amaçla insan sağlık-konforunu ve performansını olumsuz etkilemeyen ses ortamının sağlanması, istenilmeyen seslerin yok edilmesi veya en aza indirgenmesi, istenilen seslerin iyi işitilmesi ve algılanması, konuşmaların anlaşılabilirliğinin sağlanması gibi çalışmaları kapsar.

                Mimari Akustik, bina akustiği (akustik rapor ve akustik proje) ve hacim akustiği olarak ikiye ayrılmaktadır.

                Bina akustiği de akustik rapor ve akustik proje olmak üzere kendi içerisinde ayrılmaktadır. Bina akustiğinin ikiye ayrılmasının nedeni farklı yapı ihtiyaçlarına göre akustik rapor veya akustik proje düzenlenmesinden ileri gelmektedir. Hangi yapı için akustik rapor, hangi yapı için akustik proje düzenlenmesi gerektiği de paylaşılacaktır.

Akustik rapor veya Akustik Proje yetkisi

                AKUSTİK RAPOR NEDİR?

                Akustik rapor: yapı elemanlarının ses yalıtım değerlerini, sistem detaylarını, ilgili hesaplamaları ve uygulama prensiplerini içeren rapora akustik rapor denir. Binaların Gürültüye Karşı Korunması yönetmeliğine göre, akustik raporda içermesi gereken bilgiler şunlardır;

  • Mimari proje hakkında genel bilgileri
  • Çevresel gürültü analizlerini
  • Anahtar paftaları (Buradan:…………..)
  • Hedeflenen değerleri ve sağlanan değerleri
  • Hedeflenen performans sınıfını
  • Yapı elemanı tiplerini,
  • Noktasal detayları içermelidir.

                Akustik proje: Akustik proje de tıpkı akustik rapor gibi yapı elemanlarının ses yalıtım değerlerini, sistem detaylarını, ilgili hesaplamaları ve uygulama prensiplerini içeren rapordur.

                Akustik rapor ile akustik proje arasında

                Bu persperktifte; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen “Binaların Gürültüye Karşı Korunması” yönetmeliği (buradan: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/05/20170531-7.htm)  ile binalarda azami akustik gerekliliklerin sağlanması hedeflenmektedir.

                Serhat Kaya Mimarlık, çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından yürütülen “Binaların Gürültüye Karşı Korunması Yönetmeliği” kapsamında, akustik rapor ve akustik proje hazırlamaya yetkili kişiler arasındadır (buradan: https://webdosya.csb.gov.tr/db/meslekihizmetler/uygulamalar/takder-guncel-l-ste–20.01.2021-20210125151352.pdf)  ve 2020 yılından beridir aktif olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

A. Akustik Rapor ve Akustik Proje ile ilgili Bilinmesi Gerekenler:

Yapıya Göre Akustik Rapor veya Akustik Proje

Akustik Rapor veya Akustik Proje hazırlanmasında yapı cinsine dikkat edilir. Aşağıdaki tabloda hangi yapıya akustik rapor, hangi yapıya akustik proje hazırlanacağı detaylı bir şekilde belirtilmiştir.

  1. Akustik Rapor veya Akustik Proje Nasıl Teslim edilir?

Akustik Rapor veya Akustik Proje, A4 veya A3 formatında, ciltlenmiş bir şekilde ve her sayfası imzalı bir şekilde belediyeye teslim edilir. Dijital sisteme sahip olan belediyeler içinse dosya güvenli e-imza ile imzalanarak (.imz) formatında teslim edilir.

  • Akustik Rapor veya Akustik Proje’yi Kimler Hazırlayabilir?

Akustik rapor veya akustik projeyi D-1 sertifikasına sahip kişiler hazırlayabilir ve imzalayabilir. İlgili akustik müellifinin yetki belgesinin kendisine ait olmasına ve akustik rapor veya akustik projenin ilk elden alınmasına özen gösterilmelidir.

  • D-1 Temel Bina Akustik Sertifikası yetkilendirmesini kimler yapmaktadır?

Akustik Rapor veya Akustik Proje hazırlamak için yetki belgesini Çevre Şehircilik Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş eğitim kuruluşları vermektedir.

  • Akustik Rapor veya Akustik Proje Hazırlanmasındaki Amaç Nedir?

Akustik Rapor veya Akustik Proje hazırlanmasındaki amaç, inşa edilmesi düşünülen yapının; mimari projesine, mekanik projesine ve çevre verilerine göre belirlenen sınır değerleri, yapının sağlayıp sağlamayacağını kontrol etmek ve sağlamıyorsa gerekli iyileştirmeleri yapmaktır. Sınır değerler ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yayımladığı yönetmeliklere göre belirlenmektedir.

  • Akustik Rapor ve Akustik Proje Zorunlu Mudur?

Akustik rapor veya akustik proje, yönetmelik gereği inşaat ruhsatı alacak her yapı için zorunludur.

  • Akustik Rapor veya Akustik Proje  Arasındaki Farklar Nelerdir?

Akustik Rapor ve Akustik Proje arasındaki farklar, yapının cinsi ve metrekaresidir.

  • Akustik Performans Sınıfı ve Sınıflandırma Kriterleri Nelerdir?

Akustik Performans sınıfı, tıpkı enerji kimlik belgesi sınıfında olduğu gibi A sınıfından başlayarak F sınıfına kadar uzanan bir skaladır. Bu skalada A sınıfı en yüksek sınıfı, F sınıfı en düşük performansı temsil eder. Bir yapının ruhsat alabilmesi için Akustik Performans Sınıfı’nın en az C sınıfında olması gerekmektedir.

  • Akustik Rapor veya Akustik Proje, Yapıda Herhangi Bir Nedenle Yapılan Tadilattan Sonra Geçerli Midir?

Akustik Rapor veya Akustik Proje, yapıda esaslı bir tadilat yapıldıysa geçerliliğini kaybeder. Bu esaslı tadilat tanımına; dis cephe malzemesinin değiştirilmesi, duvarlarin konumlarının değiştirilmesi, pencerelerin tiplerinin değiştirilmesi… örnek olarak verilebilir.

  • Akustik Rapor Nedir?

Akustik Rapor,

Serhat Kaya Mimarlık